Aanstaande donderdag is het 1 september, vanaf nu zit de R weer ‘in de maand’! Zou dat -na een aantal prachtige en warme zomerweken- betekenen dat het najaar in aantocht is? En waar komt de uitspraak ‘R in de maand’ eigenlijk vandaan? Deze week gingen wij voor je op onderzoek uit.
We hebben het over de ‘R in de maand’ als de maand september aanbreekt. Het gaat er namelijk om dat de herfst- en wintermaanden allemaal een ‘R’ in hun titel hebben: septembeR, novembeR, decembeR, januaRi, febRuari, maaRt en apRil. In de maanden mei, juni, juli en augustus zit geen ‘R’ en deze tijd staat dan ook bekend om de zwoele zomer- en lenteperiode.
Men heeft het al van oudsher over de ‘R in de maand’. Dit is een periode waarin de aarde naar een winterslaap toewerkt. Alles wordt wat zwaarder (het weer, de temperatuur, minder daglicht) en de aarde moet het wat rustiger aandoen. Dat kun je ook merken aan sommige dieren die zich terugtrekken en een lange winterslaap houden.
Voor de mens is dit eigenlijk hetzelfde. Ook wij kunnen niet het tempo aanhouden dat we hebben in de lente (de geboorte), de zomer (de groei, het rijpen) en de nazomer (het oogsten). Eigenlijk zouden wij het ook wel wat rustiger aan willen doen en wat langer in ons bed willen blijven liggen. Echter vraagt onze maatschappij vaak anders van ons, ook in de ‘R’ maanden.
De maanden met een ‘R’ erin zijn mensen vaak minder buiten te vinden. Ze zitten meer binnen en krijgen daardoor minder frisse lucht. Ook is de weerstand van mensen (door gebrek aan zonlicht in de winter) een stuk minder dan in de lente en zomer. Sommigen lossen dit op door onder de zonnebank te gaan. Andere mazzelaars gaan met het vliegtuig richting een zonnige vakantiebestemming.
In de herfst- en wintermaanden is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vitamines spelen hierbij een belangrijke rol. Gelukkig blijven de vitaminen en voedingsstoffen tegenwoordig goed bewaard in groenten en fruit doordat het voedsel snel wordt ingevroren na het oogsten. Daarnaast is een groot deel van wat we eten geïmporteerd uit andere landen. Als je gevarieerd en gezond eet is de kans op een vitaminegebrek klein.
Wat kun je zelf doen om zo fit mogelijk de wintermaanden door te komen? Wij hebben wat tips voor je verzameld:
1. Let op je voeding. Je hebt het hele jaar door dezelfde voedingsstoffen nodig. Eet dus -zomer of winter- altijd twee stuks fruit en 200 gram groente per dag;
2. Zorg dat je voldoende nachtrust krijgt. Ga af en toe eens lekker vroeg naar bed. Het is immers toch al donker;
3. Blijf bewegen. Ga naar de sportschool of een rondje wandelen in het park. Alle beweging is goed;
4. Ga fietsen of wandelen met een vriendin. Want ook al is het winter, van daglicht krijg je vitamine D binnen. Naar buiten dus;
5. Haal bloemen en planten in huis. Omdat je deze maanden meer binnen zit is het belangrijk om jezelf te omringen met zuurstofrijke bloemen en planten. Super voor de gezondheid!
Kortom, geen boosdoener die ‘R in de maand’ maar je moet wel goed voor jezelf (en anderen) blijven zorgen. Doe dat bijvoorbeeld door een gezonde bos bloemen te cadeau te geven aan jezelf of een ander. Vitamines, zuurstof en vrolijkheid; zo kom jij de wintermaanden wel door!
Bloemen bezorgen? Kies BoeketCadeau