April en mei zijn de bloeimaanden van de paardenbloem. Overal waar je kijkt steken deze mini-zonnetjes hun kopjes boven het gras uit. Vaak vergezeld van de madelief. Een weiland met paardenbloemen is zo’n vertrouwd beeld, dat je er nauwelijks bij stilstaat hoe bijzonder deze bloem eigenlijk is. Want wist je dat deze bloem nog even doorgroeit na het plukken? Zo krachtig en vol leven zit de paardenbloem! In deze blog zetten we daarom de paardenbloem in het zonnetje.
De oranjegele bloemen komen oorspronkelijk uit Noord–Amerika. Europese kolonisten namen de paardenbloemen mee naar Europa vanwege de geneeskrachtige werking. Nu groeit de plant overal ter wereld, zolang er maar genoeg zonlicht is. Want deze bloemen houden van zon. De hoofdjes zijn groot met veel bloemrijen. Is het bewolkt, dan trekt de paardenbloem zijn bloemhoofdjes dicht.
Heb je teveel paardenbloemen in je tuin, dan kom je daar niet makkelijk vanaf. Omdat de bladeren zo dicht bij de grond groeien, maakt de grasmaaier geen kans. Ook is het een plant die wel 15 jaar oud kan worden. Beschouw de paardenbloem daarom niet als onkruid, maar als wonderplant. Dan maak je je veel minder druk om je gazon!
Last van vermoeidheid, bloedarmoede of somberheid? Dan is de paardenbloem jouw vriend. De vele vitaminen en mineralen die in de jonge bladeren zitten, maken de bloem tot een zeer heilzame soort. In de holle stengel zit melksap. Dit witte melksap kun je gebruiken om wratjes mee aan te stippen. De wortels van de paardenbloem zijn goed voor de gal en zijn vocht afdrijvend. Vandaar de bijnamen pissebloem of beddenpisser. Ook paarden zijn dol op deze mini-zonnetjes. Dat verklaart de naam paardenbloem.
De uitgebloeide pluizenbollen worden ook wel parachuutjes genoemd. Door het vruchtpluis weg te blazen, zorg je voor de verspreiding van de vruchtjes. Sommige mensen geloven dat je zo ook de toekomst kunt voorspellen:
1: Blaas in één keer zoveel mogelijk vruchtpluis weg. Het aantal overgebleven vruchtjes geeft de kans aan dat je 100 jaar wordt.
2: Blaas als meisje in 2 keer het vruchtpluis weg. Bij de eerste maal telt het aantal overgebleven vruchtjes als het aantal jaren aan dat je nog moet wachten op een minnaar. Bij de tweede maal is het aantal overgebleven vruchtjes het aantal kinderen dat je zal krijgen.
Maar de paardenbloem heeft nog meer voordelen boven je lichaam versterken of de toekomst voorspellen. De bloem is namelijk ook eetbaar! Maak van de bloemblaadjes thee of een lekkere siroop met suiker en citroen. Of verwerk jonge blaadjes door een salade met olijfolie en citroensap. Wil je echt eens iets verrassends eten? Probeer dan eens stamppot van rauwe paardenbloemblad. Of een zomersoepje met doperwten, citroengras, spinazie en zure room. Was de bloemen wel eerst voor je ze eet, om geen hondenpoep of pesticiden binnen te krijgen.
Bloemen bezorgen? Kies BoeketCadeau