Dat de bloementeelt in Nederland een grote afzetmarkt is, is een gegeven dat u vast niet onbekend is. Al sinds de 17e eeuw, toen we wereldwijd al te boek stonden als tulpenwalhalla, is de bloementeelt in Nederland bekend in oorden dichtbij en ver van ons af. Aangezien we hier als Hollanders maar wat fier zijn op dit gegeven, heeft Boeketcadeau een blog gewijd aan één van 's lands belangrijkste exportproducten.
Boeketcadeau stond in de intro van dit blog al even stil bij de tulpengekte in de Gouden Eeuw, maar de bloementeelt in Nederland kwam pas echt los toen ze 2 eeuwen later in Aalsmeer begonnen met de productie van violieren, die zich mag scharen onder de kruisbloemenfamilie. In een later stadium werd daar de roos en pelargonium aan toegevoegd. Vlak voordat de 20e eeuw op de deur bonsde, opende men de eerste kassen met rozen. Op dat moment was er al begonnen met de teelt van andersoortige bloemen.
Nu we heel wat eeuwen verder zijn, hebben we aan een fantastische bloemenhegemonie gewerkt in ons land. In 2021 bedroeg de totale export maar liefst 7,3 miljard, een exorbitant bedrag waar men maar moeilijk een voorstelling bij kan maken. Daarmee heeft de bloementeelt in Nederland een flinke vinger in de pap als het aankomt op de landbouwexport naar het buitenland.
Financieel gezien zijn er dus mooie cijfers te overleggen, maar ook op het snijvlak van telers mogen we trots zijn. In een klein land als Nederland zijn maar liefst 1500 telers van bloembollen. Deze worden op hun beurt weer verkocht aan 100 bedrijven die voor de verdere export zorgen. Overigens worden deze bloembollen geproduceerd op 22.000 hectare grond, een gigantisch gebied.
Bloementeelt in Nederland vond in het verleden voornamelijk plaats in Aalsmeer en Haarlem, maar de tijd dat de teelt zich beperkt tot specifieke regio's, is al lang voorbij. Wist u trouwens dat er specifieke bloemen in specifieke provincies gekweekt worden? Zo worden hyacinten voornamelijk in Zuid-Holland gekweekt, zijn de rozen afkomstig uit Gelderland en is Noord-Holland de provincie waar de tulpen vandaan komen.